Начин на приготвяне
Вита баница с дърпани кори - най-вкусната закуска!
В подходящ съд наливаме водата и в нея разтваряме сол (1 ч.л.), оцет (1 к.л.), олио (1 с.л.) и мая. Разбъркваме и постепенно ръсим брашно, да омесим гладко, нелепкаво тесто. Намазваме готовото тесто с олио, поставяме в съд, също намазан с олио и завиваме с найлон.
След 10-15 минути, когато се отпусне, правим 6 топки, които отново намасляваме добре с олио. Всяка топка сплескваме с длани до размери с диаметър 10-12 см. (Може да разточим с точилка). Получените кръгчета, завиваме отново с найлон за 10-15 минути.
После с добре намазнени ръце и върху, намаслена повърхност, разтегляме всяко кръгче на тънка кора. Изрязваме периферията от края на кората, напръскваме кората с олио, наръсваме ситно натрошено сирене и навиваме руло.
Слагаме в средата на тава, върху хартия за печене. Изрезките тесто събираме на топка и оставяме настрани, завита с найлон. Когато направим всички кори, (навиваме около средната кора в тавата), правим и от изрезките кора.
Оформената домашна вита баница напръскваме с олио и печем в силна нагрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Преди да извадим от фурната изпечената баница, намазваме или напръскваме с вода и след няколко минути изваждаме и завиваме с кърпа да омекне.
Дърпана баница може да се приготвим и без да слагаме мая, а в плънката може да се ръси и разтопено масло.