Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Задушен зелен фасул с домати и чесън

Задушен зелен фасул с домати и чесън

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
9544265
Задушен зелен фасул с домати и чесън1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Задушен зелен фасул с доматки и чесън - традиционно турско ястие, което можете да хапвате самостоятелно или да сервирате като гарнитура."

Необходими продукти

  • зелен фасул - 500 г
  • домати - 2 средни
  • лук - 1 голям
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 2 с.л. или олио
  • сол
  • черен пипер
  • прясен магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям тиган или тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и го задушете до прозрачност, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, като разбърквате.

Прибавете зеления фасул и долейте малко вода или бульон, колкото да покрие дъното на тигана. Посолете и поръсете с черен пипер.

Оставете ястието да да ври, покрито, на ниска температура, докато фасулът омекне — около 20-25 минути. Добавете нарязаните на дребно домати. Разбъркайте и оставете още 10 минути да се сготвят доматите и сосът да се сгъсти. Ако желаете, можете да ползвате домати от консерва.

Поръсете зелен пресен магданоз върху задушения зелен фасул преди сервиране. Това е традиционно турско ястие, което може да се сервира като гарнитура или леко основно ястие.

Вижте също как да си направите зелен фасул яхния и вкусен зелен боб с картофи.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: