Начин на приготвяне
В голям тиган или тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и го задушете до прозрачност, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута, като разбърквате.
Прибавете зеления фасул и долейте малко вода или бульон, колкото да покрие дъното на тигана. Посолете и поръсете с черен пипер.
Оставете ястието да да ври, покрито, на ниска температура, докато фасулът омекне — около 20-25 минути. Добавете нарязаните на дребно домати. Разбъркайте и оставете още 10 минути да се сготвят доматите и сосът да се сгъсти. Ако желаете, можете да ползвате домати от консерва.
Поръсете зелен пресен магданоз върху задушения зелен фасул преди сервиране. Това е традиционно турско ястие, което може да се сервира като гарнитура или леко основно ястие.
Вижте също как да си направите зелен фасул яхния и вкусен зелен боб с картофи.