Начин на приготвяне
Преди да започна, ще направя уточнението, че за тази рецепта понякога ми отива повече масло дори от указаното, тъй като мажа с него всяка от корите. Ако ви се струва много може да намалите количеството. От орехите също обичам да слагам повече, но Вие си преценете дали така ви устройва или искате и тях да намалите.
Направете сироп от водата, захарта, ванилията и цитрусовите кори като го варите поне 15 минути, считани от момента на завиране. Когато е готов сиропа, оставете го настрана да изстива.
Разтопете маслото. Накълцайте ядките на ситно.
Намаслете тавичката, в която ще печете и полагайте една кора, намажете с масло на тънък пласт, сложете още една кора, масло и разпръснете равномерно от орехите. Следва отново кора, масло, кора, масло и орехи. Така до привършване на продуктите.
Нарежете сглобената баклава на парченца и печете в загрята на 150 градуса фурна до златист цвят. Нарочно пека на по- слаба фурна повече време, за да се изсушат добре корите и да са хрупкави.
Изпечената баклава оставете за 4-5 минути на плота, след това залейте със студения сироп.
Разбира се, може и да направите обратното- да оставите баклавата да изстине, после приготвяте сиропа и я заливате с горещата течност. Аз лично предпочитам първият вариант, защото ми харесва хем да е сочна, хем леко хрупкава, а ако я залея със врял сироп почти винаги става много мека и каша отвътре. Това си е въпрос на вкус.
Оставете баклавата да поеме сиропа и ако нямате търпение може да я сервирате още същия ден, макар че е добре да престои до следващия.
Ако рецептата ви допада, опитайте следващия път и предложенията ни за бърза баклава с орехи или тази класическа турска баклава.