Начин на приготвяне
Лещата за баничките се измива в няколко води и се оставя да се накисне в студена вода за няколко часа, а може и една нощ. Прецеждаме лещата с гевгир от водата и измиваме отново.
В тиган задушаваме лука с малко зехтин и вода до омекването му и прибавяме лещата. Наливаме вода и оставяме на слаб огън до сваряване на лещата.
Овкусяваме със сол, черен и червен пипер, мащерка, къри, джоджен и розмарин. Добавяме доматеното пюре и оставяме плънката да изври течността и да остане на мазнина.
Взимаме една кора намазняваме я леко със зехтин. Прегъваме на две и поставяме от изстиналата плънка с леща прегъваме от двете страни и след това до края до получаване на правоъгълник.
Така процедираме с останалите продукти като правим индивидуални банички, които печем в сух тиган на умерен котлон от двете страни до получаване на приятна коричка. При сервиране режем по диагонал всяка баничка на тиган да получим вкусни триъгълници.
Баница на тиган с червена леща - вкусна, засищаща и ароматна. Хрупкава отвън и с нежен пълнеж.