Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Руски тиквен пирог със сини сливи

Руски тиквен пирог със сини сливи

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Руски тиквен пирог със сини сливи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • масло - 150 г
  • брашно - 300 г
  • захар - 100 г
  • тиква - 600 г
  • сметана - 100 г
  • лимони - 1 бр.
  • сини сливи - 120 г (без костилки) сушени
  • канела - ¼ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тесто, като омекналото масло се смесва с половината от захарта и жълтъците. Добавя се брашното и всичко се смесва до еднородна смес. Тестото се оставя за 30 минути в хладилника.

Приготвя се плънка, като лимонът се измива и се настъргва кората му. Лимонът се реже на половинки и се изцежда сокът. Яйцата, останалата захар и канелата се смесват с лимоновия сок. Добавя се сметаната, лимоновата кора и всичко се разбърква.

Тиквата се реже на парченца и се пече на фурна до омекване. Пасира се. Добавя се яйчената смес. Всичко се разбърква. Сините сливи се накисват за 10 минути в топла вода и се нарязват на ситно.

Тестото се разточва и се слага в тавичка, като се правят стенички. Покрива се с хартия за печене, отгоре се слагат бобени зърна и се пече 15 минути на 200 градуса.

Махат се бобените зърна и хартията и тестото се пече още 20 минути. Вади се от фурната и върху тестото се слагат сините сливи. Поливат се с тиквената смес и всичко се пече 1 час на 180 градуса.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: