Начин на приготвяне
Първо настържете шоколада.
Почистете хубаво ягодите и ги нарежете на малки парчета - трябва да се получат 300 грама в почистено състояние.
Накиснете в 200 мл студена вода желатина и остаете да набъбне.
В подходяща купа разбийте сметаната добре и я приберете в хладилника.
Прехвърлете ягодите, захарта и шоколада в тенджерка и загрейте на умерен огън (до 80 градуса). Бъркайте до разтопяване на шоколада и свалете от котлона. Добавете вътре отцедения от водата желатин и пасирайте всичко.
Оставете сместа да се охлади за 20-тина минути и прибавете към нея сметаната - бъркайте внимателно.
Разпределете шоколадовия мус в подходящи чашки и охладете в хладилник за няколко часа.
Украсете муса с настърган шоколад и нарязани ягодки.
Шоколадовият мус с ягоди и сметана е готов.