Начин на приготвяне
Начупваме шоколада в купичка. Нарязваме вътре маслото на кубчета и разтопяваме всичко на водна баня. Отместваме настрани.
Смесваме жълтъците с рома, водата и 3/4 от пудрата захар. Поставяме на водна баня и разбиваме за около 7-8 минути. Отместваме от котлона и доразбиваме за още 2-3 минути. След това смесваме с шоколадовата смес и разбиваме отново за кратко. Оставяме да се охлади.
Белтъците също разбиваме на водна баня със солта, като на втората минута добавим отделеното количество пудра захар. Белтъците трябва да са разбити добре, но не прекалено.
Смесваме разбитите белтъци с охладената шоколадова смес и разбъркваме с плавни движения от долу нагоре. По желание можем да го разпределим в десертни чашки.
Прибираме нашия класически шоколадов мус за една нощ в хладилника.
Сервираме с парченца бял шоколад за контраст.
Можем да настържем също така белия шоколад върху готовия шоколадов десерт.
Вариант е и да украсим с шоколадови бонбони.