Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Пролетна запекана със спанак и гъби

Пролетна запекана със спанак и гъби

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пролетна запекана със спанак и гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ето откъде идва този невероятен аромат на гъби и спанак"

Необходими продукти

  • спанак - 200 г
  • пресен лук - 2 - 3 стръка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • гъби - 200 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • картофи - 4 бр.
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • топено сирене - 150 г пушено
  • царевичен грис - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите в посолена вода до готовност.

Докато това стане, почистете и нарежете гъбите, спанака и пресните лук и чесън.

Загрейте олиото и задушете първо гъбите за няколко минути.

След това прибавете лука и чесъна, а след 2-3 минути и спанака.

Готовите картофи намачкайте с преса на пюре и прибавете маслото, прясното мляко, сол и черен пипер на вкус.

Прибавете също задушените гъби с лука и чесъна и разбъркайте.

Намажете с меко масло малка тавичка и поръсете на дъното 1-2 лъжици царевичен грис.

След това разпределете сместа за спаначената запеканка на тънък слой а отгоре наредете нарязано на шайби топено сирене. Може да замените топеното сирене с кашкавал, чедър или моцарела.

Сложете запеканата със спанак и гъби да се запече в загрята на 200°С фурна за 20-30 минути.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: