Начин на приготвяне
Сварете картофите в посолена вода до готовност.
Докато това стане, почистете и нарежете гъбите, спанака и пресните лук и чесън.
Загрейте олиото и задушете първо гъбите за няколко минути.
След това прибавете лука и чесъна, а след 2-3 минути и спанака.
Готовите картофи намачкайте с преса на пюре и прибавете маслото, прясното мляко, сол и черен пипер на вкус.
Прибавете също задушените гъби с лука и чесъна и разбъркайте.
Намажете с меко масло малка тавичка и поръсете на дъното 1-2 лъжици царевичен грис.
След това разпределете сместа за спаначената запеканка на тънък слой а отгоре наредете нарязано на шайби топено сирене. Може да замените топеното сирене с кашкавал, чедър или моцарела.
Сложете запеканата със спанак и гъби да се запече в загрята на 200°С фурна за 20-30 минути.