Начин на приготвяне
Мажем тава продълговата с масло. Маслото е разтопено. Мажем с четка дъното и стените на тавата.
Взимаме една кора и мажем с маслото пак с четката.
Настъргваме кората на 1 голям портокал. Смесваме шамфъстъка, канелата, ванилията, коричките от портокала и орехите, и ги разбъркваме с лъжица много добре.
Поръсваме от сместа около 2-3 с.л. върху кората. Нагъваме на хармоника приблизително 5-6 пъти на ивици. Слагаме в тавата и нареждаме по същият начин и другите намазани, наръсени и нагънати, като хармоника кори. Редят се плътно една до друга. С остатъка мажем с масло отгоре.
Печем баклавата на 180 градуса за 20-23 мин.
Разбиваме с миксер яйцата, прибавяме прясното мляко и разбиваме пак. Заливаме яйчената смес върху баклавата и печем за още 10-12 минути.
На котлона в тенджера слагаме водата, захарта и канелата да заврат и на тих огън приготвяме сиропа за баклавата. Захарта трябва да се стопи и сиропът леко да се сгъсти. Заливаме още горещата баклава със студен сироп. Като изстине режем на парчета.