Начин на приготвяне
За тази баница ползвах турски кори за обикновена баклава, които са изключително тънки.
Вземете две от корите и ги намажете с малкко олио. Поръсете с натрошено сирене равномерно по цялата повърхност, след което ги прегънете като плисе. Наредете ги в намазана с олио тава, като почнете от края и продължите, така до изчерпване на количествата.
Щом приключите с корите, разбийте в купа яйцата и прибавете към тях киселото и прясното мляко, както и половин лъжичка бакпулвер. Прясното мляко може да замените с газирана вода.
С тази смес залейте баницата, най-добре ползвайте лъжица, за да сложите от заливката равномерно навсякъде.
Накрая нарежете маслото на дребни парчета и ги разпределете отгоре.
Сложете баницата с яйца и сирене да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 минути, до златисто.
Пухкавата баница с кори за баклава сервираме с класически айрян.