Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Бели миди с ароматен сос

Бели миди с ароматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Бели миди с ароматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
12 мин.
Порции
2
"Страхотни пясъчни миди, готови за броени минути"

Необходими продукти

  • бели пясъчни миди - 300 грама с черупки (замразени)
  • рибен бульон - около 1 ч.ч. (горещ)
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 25 - 30 грама
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако имате възможност, снабдете се с пресни миди, но и замразените са много добър вариант.

Няма нужда да размразявате този вид миди предварително, особено ако са продълговати и малки.

В подходящ широк тиган загрейте маслото заедно със зехтина.

Нарежете чесъна на филийки, запържете за кратко. Когато чесънът отпусне аромата си, веднага го махнете, за да не загори.

Пуснете мидите в тигана и увеличете силата на огъня (почти до максимална степен).

Много леко посолете и сипете малко рибен бульон. Започнете да разклащате съда, за да се отворят мидите.

Когато видите, че някоя мида се е отворила, веднага я изваждайте, за да не изсъхва месцето й.

Продължете да разклащате и добавяте по малко бульон, за да се отворят всички миди.

Ако са минали повече от три минути, най-вероятно мидите не са годни, така че ги изхвърлете.

Поднесете белите миди със соса от тигана и пържения чесън. Поръсете ги със свеж магданоз за разкош.

Белите миди с ароматен сос са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: