Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб»Бъркан пълнозърнест хляб със семена

Бъркан пълнозърнест хляб със семена

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Бъркан пълнозърнест хляб със семена
Снимка: Росица Петрова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Толкова е по-вкусен от обикновения бял хляб - особено с малко масло и шарена сол"

Необходими продукти

  • брашно от спелта - 1 ч.ч.
  • пшенично брашно - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • газирана вода - 1 ч.ч.
  • мая - 10 г прясна (1/4 от кубче)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - 3 с.л. микс*
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 220 мл

* Миксъст семена е от ленено семе, сусам, слънчогледово семе, тиквени семки.

Пресях бялото брашно и добавих към него пълнозърнестото брашно от спелта и солта.

Разбърках и оформих кладенче.

В него изсипах газираната вода, натроших маята и добавих захарта и олиото.

Разбърках леко, като вземах по малко и от брашното. Не съм чакала маята да се активира.

След това прибавих семената и финално разбърках всичко, до образуване на топка лепкаво тесто.

Покрих тестото с фолио и оставих да втаса, докато удвои обема си за около 40-50 минути.

Поръсих 2 лъжици брашно на плота и прехвърлих вече втасалото тесто за пълнозърнест хляб, леко премесих и оформих хляба.

Сложих хляба върху лист хартия за печене и с помощта на хартията го преместих в тавичка. Покрих с кърпа и оставих хляба отново да втаса за още 20 минути.

През това време загрях фурната на 220 °C.

Преди да сложа хляба да се пече, направих няколко дълбоки разреза с остър нож.

Пекох около 35 минути до готовност.

След като се изпече бъркан пълнозърнест хляб със семена, охладих хляба върху решетка и едва тогава нарязах.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Вкусно и здравословно предложение за хляб. Благодаря за идеята!
22.02.2023 15:18