Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Класически великденски козунак

Класически великденски козунак

Класически великденски козунак
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
27/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • брашно - 600 до 700 г
  • краве масло - 50 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • яйца - 3 бр. ( 1 жълтък заделете за намазване)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 25 г
  • сол - щипка
  • захар - малко повече от 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. кората
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр. заделения
  • прясно мляко - 1 с.л
  • олио - 1 с.л
  • захар - за поръсване
  • стафиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче.

Сложете всички продукти без олиото и кравето масло. Замесете меко тесто.

Ако ви се стори лепкаво, добавете още малко брашно. Месете и слагайте по малко от мазнината (олио и краве масло) до пълното усвояване.

Завийте тестото с памучна кърпа и оставете на топло, докато утрои обема си.

Готовото тесто разделете на три равни части. Всяка част раздърпайте с ръце на правоъгълник. Сложете стафидите, завийте на руло и усучете. Сплетете трите фитила на козунака и поставете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Оставете на топло да втаса повторно. Намажете с разбития жълтък, прясно мляко и олио.

Поръсете със захар и печете класическия великденски козунак в загрята фурна на 170 - 180°C до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: