Начин на приготвяне
Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче.
Сложете всички продукти без олиото и кравето масло. Замесете меко тесто.
Ако ви се стори лепкаво, добавете още малко брашно. Месете и слагайте по малко от мазнината (олио и краве масло) до пълното усвояване.
Завийте тестото с памучна кърпа и оставете на топло, докато утрои обема си.
Готовото тесто разделете на три равни части. Всяка част раздърпайте с ръце на правоъгълник. Сложете стафидите, завийте на руло и усучете. Сплетете трите фитила на козунака и поставете в тавичка, застлана с хартия за печене.
Оставете на топло да втаса повторно. Намажете с разбития жълтък, прясно мляко и олио.
Поръсете със захар и печете класическия великденски козунак в загрята фурна на 170 - 180°C до готовност.