Начин на приготвяне
Маята разтворете в леко топлото прясно мляко и малко захар и оставете да се активизира. Содата разтворете в киселото мляко.
Пресейте 1 кг брашно в голяма тава и добавете в него разтворената мая, киселото мляко, захарта, олиото и яйцата. Добавете лимоновата кора и замесете меко и гладко тесто, като добавяте още брашно при месенето.
Прехвърлете готовото тесто за козунак в голяма леко намазнена голяма купа, така че да има пространство да втаса добре и го покрийте с алуминиево фолио. Сложете купата в хладилника за 1 нощ.
На следващия ден с намазнени ръце го премесете и отново го оставете да втаса, но на топло. Пак премесете и оформете 2 отделни козунака в желаните форми. Сложете в тях като плънка желаните продукти по избор - смесените какао и захар с натрошени ядки, стафиди или сушени плодове.
Козунаците с пълнеж се пекат в намазнени форми или тави до готовност в умерено загряна фурна. Преди да ги пухнете във фурната може да намажете с разбито яйце и да поръсите с кристална захар.