Начин на приготвяне
Затоплете приготвената сладкарска сметана със захарта до пълното ѝ разтваряне, като внимавате да не заври или да е твърде гореща.
Разбъркайте сухата мая с 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. от затоплената сметана и разбъркайте до каша. Оставете за 5 минути.
Разбийте яйцето със сметаната, маята, маслото и пресятото брашно, като брашното го добавяте по малко, докато се получи меко еластично и нелепнещо козуначено тесто.
Намазнете ръцете си с олиото и месете, докато мазнината се поеме напълно от тестото.
Оставете за около 30-40 минути, докато удвои или утрои обема си.
Втасалото тесто разделете на 3 равни части, които разточете на тънки кори, намажете с течен шоколад и увийте на руло. Така ви се получават 3 фитилчета, които са с пълнеж от течен шоколад.
Сплетете ги на плитка, поставете във формата и изчакайте да удвои обема си. Ако първото втасване е било наред, второто втасване става още по-бързо.
Аз намазах с разтопено масло и поръсих със захар, но вие можете да намажете с белтък, жълтък или яйце, разбито с малко прясно мляко.
Загрейте фурната на 180 градуса, но когато поставите козунакът да се изпече - намалете на 160 градуса и изпечете до готовност. На мене ми отне 20-25 минути (тъй като искахме по-препечен, така че проверявайте след 15 минута, до постигане на желан от вас загар).
Бележка: Дадената доза е за 1 пухкав козунак, при желание за повече бройки - трябва да удвоите, утроите и т.н. дозата.