Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със сметана и кашкавал

Мусака със сметана и кашкавал

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Мусака със сметана и кашкавал
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Любимата на редица поколения мусака със сметана и кашкавал"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г смес
  • олио - 40 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • картофи - 1 кг
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - 50 г
  • масло - 50 г
  • сметана за готвене - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нагрейте малко олио и пуснете нарязаната на филийки скилидка чесън, запържете за 1 минута и добавете каймата.

Бъркайте докато каймата стане на гранули, добавете черен пипер на вкус, нарязания морков на малки кубчета, нарязания пресен лук на ситно, доматеното пюре и налейте топлата вода.

Варете за около 10-15 минути и добавете нарязаните на малки кубчета картофи, червения пипер и сол на вкус и разбъркайте, сипете сместа в тава равномерно и поръсете с чубрица на вкус.

Направете заливката, разбийте яйцата добавете сметаната и настъргания кашкавал, разбъркайте и залейте мусаката с нея, отгоре настържете маслото.

Завийте тавата с алуминиево фолио и я поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса.

Печете за около 40 минути, като през последните 10-15 минути премахнете фолиото.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: