Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Терин по селски със свинско

Терин по селски със свинско

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6471
Терин по селски със свинско
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
09/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
260 мин.
Общо
300 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • джолани - 1.5 кг свински
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • черен пипер - на зърна
  • целина - 4 стръка
  • магданоз - 4 стръка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол
  • още
  • магданоз
  • синапено семе
  • кисели краставички - 4 бр.
  • желатин - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този уникален терин използвах свински джолани с кост. Може да са 2 по-малки или 1 заден голям.

Ще ви трябва тенджера с метални дръжки, защото след като заври на котлона, ще трябва да го сложите във фурната.

На дъното на тенджерата поставете магданоз и целина, без да ги режете, дафинов лист, зърна черен пипер и 2 цели моркова, предварително измити и нарязана на 4 глава лук.

Поставете джоланите върху зеленчуците и налейте студена вода, колкото да покрие продуктите, и добавете сол на вкус.

Сложете на котлона и изчакайте да заври. Периодично махайте образувалата се пяна, за да е бистър бульонът, който ще ви трябва за направата на терина.

След това поставете тенджерата в загрята на 150 °C фурна и печете джоланите 4 часа с капак. Щом минат 4те часа, изключете фурната и оставете тенджерата с джоланите вътре за още 1 час.

След това извадете сготвените джолани и морковите и оставете да се охладят, а бульона прецедете в съд и сложете на котлона да се редуцира.

Разтворете 1 пакет желатин в 40 мл студена вода и го оставете да набъбне за 10-15 минути.

След това го прибавете към 500 мл бульон, който трябва да е леко охладен. Разбъркайте, за да се разтвори желатинът.

Ако ви остане бульон, го налейте в бутилка и го замразете за някое друго ястие, защото е много ароматен и вкусен.

Нарежете на дълги ивици морковите и киселите краставички.

Нарежете също няколко стръка пресен магданоз.

Нарежете месото на едри парчета.

Пригответе си правоъгълна форма, която покрийте със стреч фолио, като оставите фолио да виси и навън.

Формата, която ползвах е с размери - приблизително 10/30 см.

На дъното на формата поръсете около 1 с.л. синапено семе и нарязан на ситно пресен магданоз.

Върху него наредете плътно парчета месо.

Залейте с част от бульона.

След това наредете морковите и киселите краставички и покрийте отново с нарязано месо.

Залейте с останалия бульон и покрийте с фолиото.

Приберете терина с месо в хладилник за 5-6 часа, най-добре за една нощ.

След това махнете фолиото и обърнете в подходяща за сервиране чиния и се насладете на този терин по селски със свинско и чаша вино.

Бон Апети!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: