Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб със суха мая в йенска тенджера

Хляб със суха мая в йенска тенджера

Кристина БоневаКристина Бонева
Ентусиаст
1074731832
Хляб със суха мая в йенска тенджера
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Опитайте и вие да направите хляб със суха мая в йенска тенджера!"

Необходими продукти

  • вода - 300 мл. хладка
  • брашно - 400 г
  • суха мая - 1 пак. от 7 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към хладката вода се добавят 1 ч.л захар, 1-2 с.л. брашно и маята. Разбърква се и се оставя за 10 минути да се активира маята.

След това се добавят солта и пресятото брашно, като се бърка с дървена лъжица. Получава се лепкаво тесто, което се оставя да втаса за около 1 час.

Когато мине час, тестото се изсипва върху набрашнен плот и се премесва. Покрива се с купата, в която е втасвало и се оставя така за още половин час. През това време в студена фурна се слага йенската тенджера (или съд) заедно с капака и фурната се включва на 230 градуса.

Когато фурната напълно загрее и е минал половин час, йенският съд се изважда от нея и тестото се прехвърля в него.

Не е необходимо специално оформяне на хляба.

Слага се капакът на съда и хлябът с мая се връща във фурната. Пече се 30 минути, след което се маха капака и се пече за още 10 минути.

Хлябът се слага на решетка и се завива с кърпа.

Опитайте и вие да направите Хляб със суха мая в йенска тенджера!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: