Начин на приготвяне
Първо пригответе блата. За целта пресейте и смесете заедо брашната. Добавете към тях нарязаното на кубчета студено масло втрийте с пръсти и сипете водат и пудрата захар.
Постепенно замесете тесто, като обаче не бива да месите прекалено дълго.
Пригответе си форма за пай и я покрийте с хартия. Разстелете масленото тесто, като притискате с пръсти. Трябва да покрие добре дъното и стените.
Наситнете обелените ябълки. Прибавете към тях ромовата есенция, ванилията, канелата и захарта. Разбъркайте и добавете смлените стафиди и бадеми. Разбъркайте и сипете върху блата.
Покрийте пая с фолио и го приберете да стегне в хладилник за час.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете пая до готовност.
Ябълковият пай с цели парченца ябълки е много сполучлив.