Начин на приготвяне
В Италия това тесто е известно като паста мата, приготвено само с брашно, вода и зехтин.
Когато използвате веган мляко, най-добре е то да бъде с по-малко мазнини. Не е необходимо тестото и всички съставки да се охлаждат предварително.
Разточването на тестото на тънко всъщност се получава много лесно между два листа домакинска хартия. Просто се уверете, че хартията е набрашнена и натиснете силно, когато се разточва, за да се получи тънко тесто.
През последната седмица направих този сладкиш два пъти. Кората е нежна, лека и люспеста. Общият вкус е красива комбинация от ябълки, нотка канела и нежна коричка.
За тестото:
Смесете брашното и солта в средна купа. В друг съд комбинирайте водата и олиото. Изсипете ги в купата с брашното и солта. Бъркайте, докато се смесят всички съставки.
Внимавайте да не прекалите с месенето. Разделете тестото на две парчета, като внимателно разстелете на два плоски кръга. Завийте едната топка с восъчна хартия.
Разточете другия диск между два леко набрашнени листа от домакинска хартия на много тънка кора, достигайки диаметър 30 см. Внимателно го поставете в леко напръскана с олио форма за пай - 22 см. Поставете втория диск за пай в хладилника.
За пълнежа:
Комбинирайте нишестето, канелата и лимоновата кора в малка купа.
Обелете, настържете и нарежете ябълките на тънко. Сложете ги в голяма купа и смесете с комбинираната смес от подправки. Разбъркайте заедно, за да се смесят добре.
Поставете всички ябълки в долната кора, като натрупвате повече в средата. Изберете внимателно как да поставите втората кора - може да покриете или с фитили, или директно да поставите цялата върху ябълките. Изрежете краищата и притиснете леко двата слоя на кората.
Намажете горната кора с малко вода и поръсете със захар или бадеми, като избягвате ръба на кората. Ако изберете да сложите цялата кора върху ябълките, просто направете няколко процепа отгоре и изрежете малко кръгче в средата, за да изпуска парата по време на печене.
Поставете пая в предварително загрята на 200°C фурна на средната решетка и печете за около 30 минути с фолио. След това махнете фолиото и печете още около 15 минути.
Извадете постния ябълков пай и го охладете върху решетка.