Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Постен ябълков пай

Постен ябълков пай

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Постен ябълков пай
Снимка: Ivelina
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Поднесете си една ябълкова наслада за душата"

Необходими продукти

  • За тестото
  • лимецово брашно - 300 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • бадемово мляко - 1/4 ч.ч. или вода
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • канела - 2 с.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 4 ч.ч обелени и нарязани на тънки филийки
  • нишесте - 3 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • кленов сироп - 2 с.л.
  • пресен лимонов сок - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В Италия това тесто е известно като паста мата, приготвено само с брашно, вода и зехтин.

Когато използвате веган мляко, най-добре е то да бъде с по-малко мазнини. Не е необходимо тестото и всички съставки да се охлаждат предварително.

Разточването на тестото на тънко всъщност се получава много лесно между два листа домакинска хартия. Просто се уверете, че хартията е набрашнена и натиснете силно, когато се разточва, за да се получи тънко тесто.

През последната седмица направих този сладкиш два пъти. Кората е нежна, лека и люспеста. Общият вкус е красива комбинация от ябълки, нотка канела и нежна коричка.

За тестото:

Смесете брашното и солта в средна купа. В друг съд комбинирайте водата и олиото. Изсипете ги в купата с брашното и солта. Бъркайте, докато се смесят всички съставки.

Внимавайте да не прекалите с месенето. Разделете тестото на две парчета, като внимателно разстелете на два плоски кръга. Завийте едната топка с восъчна хартия.

Разточете другия диск между два леко набрашнени листа от домакинска хартия на много тънка кора, достигайки диаметър 30 см. Внимателно го поставете в леко напръскана с олио форма за пай - 22 см. Поставете втория диск за пай в хладилника.

За пълнежа:

Комбинирайте нишестето, канелата и лимоновата кора в малка купа.

Обелете, настържете и нарежете ябълките на тънко. Сложете ги в голяма купа и смесете с комбинираната смес от подправки. Разбъркайте заедно, за да се смесят добре.

Поставете всички ябълки в долната кора, като натрупвате повече в средата. Изберете внимателно как да поставите втората кора - може да покриете или с фитили, или директно да поставите цялата върху ябълките. Изрежете краищата и притиснете леко двата слоя на кората.

Намажете горната кора с малко вода и поръсете със захар или бадеми, като избягвате ръба на кората. Ако изберете да сложите цялата кора върху ябълките, просто направете няколко процепа отгоре и изрежете малко кръгче в средата, за да изпуска парата по време на печене.

Поставете пая в предварително загрята на 200°C фурна на средната решетка и печете за около 30 минути с фолио. След това махнете фолиото и печете още около 15 минути.

Извадете постния ябълков пай и го охладете върху решетка.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: