Начин на приготвяне
Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета.
Заделете малка част от маслото, а останалото загрейте в дълбок тиган.
Сотирайте в него ябълките, докато омекнат.
Овкусете ги с канелата и кафявата захар и ги разбъркайте внимателно.
Изсипете ги в предварително намазнена с масло кръгла тава и ги разстелете хубаво по дъното.
Разбийте добре яйцата и ги смесете със сметаната, млякото, есенциите и заделеното масло.
Сипете брашното и разбийте сместа с телена бъркалка до получаване на гладка смес.
Изсипете я върху ябълките в тавата и ги сложете да се печат на 180 °C до готовност.
Извадете ябълковия сладкиш и го оставете леко да изстине.
По желание го поръсете с пудра захар.
Френският ябълков пай е много вкусен.