Начин на приготвяне
Обелете ябълките, разделете ги и ги нарежете на много тънки филии. Разбъркайте ги със сока от
половин лимон - това ще предотврати бързото им почерняване.
В купата на миксера чукнете яйцата и ги разбийте много добре със захарта, поне за 5 минути. Постепенно добавяйте прясното мляко, разтопеното масло, бакпулвера и ванилийките.
Добавете постепенно брашното, като бъркате с дървена лъжица (не се препоръчва използването на миксер в тази стъпка).
Към тази смес добавете нарязаните ябълки и разбъркайте много добре, така че сместа да е полепнала добре по тях.
Получената смес е по-течна от класическото кексово тесто, това да не ви притеснява.
Изпечете сладкиша на предварително загрята на 170 градуса фурна за около 35 минути.
След 35 минути, извадете ябълковия сладкиш и намажете с помощта на четка заливката (разбийте яйцето с маслото). Ако е по ваш вкус - сега е момента да поръсите с ядки, например филирани бадеми.
Оставете го отново да се доизпече за 10-15 минути, като проверете с клечка преди да изкарате сладкиша.
Изстиналия сладкиш поръсете с пудра захар и можете да го поднесете с лъжица бита сметана и парченце лимон.
Бележка: Използваните от мен чаши са с вместимост: водна чаша (в.ч.) = 200 мл, чаена чаша (ч.ч.) = 125 мл.