Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Ябълков сладкиш с маслено тесто

Ябълков сладкиш с маслено тесто

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k232
Ябълков сладкиш с маслено тесто1 / 2
17/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Когато животът ти поднесе ябълки, направи си ябълков сладкиш"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 120 г
  • захар - 4 с.л.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • растително масло - 1 с.л. за намазване на тавата
  • брашно - 1 с.л. за поръсване на тавата
  • за плънката
  • ябълки - 1 кг
  • захар - 1 ч.ч. за ябълките
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 5 с.л. за белтъците
  • ванилия - 1 пакетче
  • канела - 1/2 ч.л.
  • бадеми - 1/3 ч.ч. или орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълков сладкиш с маслено тесто - за малки и големи гладници.

Разбиваме кравето масло на крем със захарта. Прибавяме жълтъците, прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме маслено тесто, което разточваме на лист с формата на тавата, в която ще се пече.

Поставяме тестения лист в намазаната с растително масло и поръсена с брашно тава и в краищата оформяме лек ръб. Набождаме листа с нож или вилица на няколко места и печем 15 минути в умерена фурна.

След това покриваме с обелените, нарязани на тънки резенчета и сварени със захарта в съвсем малко вода ябълки. Поръсваме и със счуканите бадемови (орехови) ядки, канелата и ванилията и покриваме с разбитите със захарта белтъци.

Запичаме плодовата пита в слаба фурна до порозовяване на белтъците. След като изстинат, поръсваме с пудра захар ябълковия сладкиш, нарязваме на парчета.

Идеалният маслен сладкиш!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: