Начин на приготвяне
Ябълков сладкиш с маслено тесто - за малки и големи гладници.
Разбиваме кравето масло на крем със захарта. Прибавяме жълтъците, прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме маслено тесто, което разточваме на лист с формата на тавата, в която ще се пече.
Поставяме тестения лист в намазаната с растително масло и поръсена с брашно тава и в краищата оформяме лек ръб. Набождаме листа с нож или вилица на няколко места и печем 15 минути в умерена фурна.
След това покриваме с обелените, нарязани на тънки резенчета и сварени със захарта в съвсем малко вода ябълки. Поръсваме и със счуканите бадемови (орехови) ядки, канелата и ванилията и покриваме с разбитите със захарта белтъци.
Запичаме плодовата пита в слаба фурна до порозовяване на белтъците. След като изстинат, поръсваме с пудра захар ябълковия сладкиш, нарязваме на парчета.
Идеалният маслен сладкиш!