Начин на приготвяне
Разбъркваме нарязаното на парчета студено масло с брашното, прибавяме водата и замесваме тесто, което оставяме да почине за 30 минути в хладилника. Вадим го и разточваме, прегъваме на три и отново прибираме в хладилника за 24 часа.
От тестото отделяме 1/3, която ще е за капака на пая, а останалото тесто разточваме и поставяме в намаслена форма, като го притискаме към стените, за да оформим ръб. Намазваме тестото с 1 разбит белтък и го оставяме на хладно за 30 минути. Вадим и печем в предварително зарята на 220 градуса фурна за 10 минути.
В купа разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме сметаната и нишестето, бъркаме на водна баня, докато кремът се сгъсти и го изсипваме върху блата.
Отгоре подреждаме обелените и нарязани на резени ябълки, покриваме с капака от тесто, намазваме с белтък и поръсваме с пудра захар. Печем пая в предварително загрята на 220 градуса фурна за 35-40 минути. Сервираме със сметана или сладолед.