Начин на приготвяне
1. Първо, белим и нарязваме на малки парченца ябълките в купа и ги поливаме с лимоновия сок, за да не потъмнеят .
2. Слагаме в дълбок съд маслото, което трябва да е меко, към него прибавяме захарта и солта, разбиваме с миксер до светла и пухкава смес.
3. Прибавяме киселото мляко, продължавайки да бъркаме, прибавяме и яйцата едно по едно, след това и ванилената захар.
4. Слагаме бакпулвера при брашното, разбъркваме и пресяваме в сместа, разбиваме с миксера добре до гъста хомогенна смес.
5. Добавяме ябълките в сместа, разбъркваме и изсипваме в правоъгълна тавичка покрита с хартия за печене, като разпределяме равномерно.
6. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, аз за всеки случай проверявам с дървена клечка дали е готов ябълковият сладкиш.
7. Изкарваме коледния ябълков пай и пресяваме отгоре пудра захар и канела.