Коледен ябълков пай

Гергана М.Гергана М.
Новак
1544
Коледен ябълков пай
Снимка: Гергана М.
2 / 5
16/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
9
"За парче коледен ябълков пай винаги има място и на трапезата, и в стомахчето"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1 кг (зелено - жълти)
  • брашно - 350 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • краве масло - 250 г (меко)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - 2 ч.л.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • бакпулвер - 10 или 15 г (1 пакетче)
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Първо, белим и нарязваме на малки парченца ябълките в купа и ги поливаме с лимоновия сок, за да не потъмнеят .

2. Слагаме в дълбок съд маслото, което трябва да е меко, към него прибавяме захарта и солта, разбиваме с миксер до светла и пухкава смес.

3. Прибавяме киселото мляко, продължавайки да бъркаме, прибавяме и яйцата едно по едно, след това и ванилената захар.

4. Слагаме бакпулвера при брашното, разбъркваме и пресяваме в сместа, разбиваме с миксера добре до гъста хомогенна смес.

5. Добавяме ябълките в сместа, разбъркваме и изсипваме в правоъгълна тавичка покрита с хартия за печене, като разпределяме равномерно.

6. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, аз за всеки случай проверявам с дървена клечка дали е готов ябълковият сладкиш.

7. Изкарваме коледния ябълков пай и пресяваме отгоре пудра захар и канела.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: