Начин на приготвяне
Карфиолът се почиства, измива и накъсва на розички. Залива се с подсолена вода и се бланшира 2-3 мин. Изважда се с решетъчна лъжица в тавичка за печене. Олиото се загрява и в него се запържва брашното.
Разрежда се с водата, в която е варен карфиолът. Бърка се енергично, за да не се получат бучки. Добавя се и прясното мляко, като бъркането продължава.
Вари се до сгъстяване на соса. Жълтъкът се разбива с лимонов сок и се прибавя към сгъстения сос заедно с пресования чесън.
Поръсва се с белия пипер. С така приготвения бял сос се залива карфиола и се запича във фурната до леко зачервяване.
Карфиол с бял сос на фурна сервирайте с лека зеленчукова салатка.