Карфиол с бял сос на фурна

Карфиол с бял сос на фурна
Снимка: Тодоринка Бернардова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Сервирайте карфиола с бял сос с лека зеленчукова салатка. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • карфиол - 500 г
  • брашно - 3 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 скил.
  • олио
  • бял пипер
  • лимонов сок
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се почиства, измива и накъсва на розички. Залива се с подсолена вода и се бланшира 2-3 мин. Изважда се с решетъчна лъжица в тавичка за печене. Олиото се загрява и в него се запържва брашното.

Разрежда се с водата, в която е варен карфиолът. Бърка се енергично, за да не се получат бучки. Добавя се и прясното мляко, като бъркането продължава.

Вари се до сгъстяване на соса. Жълтъкът се разбива с лимонов сок и се прибавя към сгъстения сос заедно с пресования чесън.

Поръсва се с белия пипер. С така приготвения бял сос се залива карфиола и се запича във фурната до леко зачервяване.

Карфиол с бял сос на фурна сервирайте с лека зеленчукова салатка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: