ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Пълнени миди по турски

Пълнени миди по турски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8022k15k551
Пълнени миди по турски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
25/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • ориз - 300 грама
  • миди - 1 кг черни (пресни и по - едри)
  • лимони - 2 броя
  • стафиди - 1/2 шепа (или червени боровинки)
  • карамфил - 4 бр.
  • лук - 1 средна глава
  • зехтин - 5 с.л.
  • магданоз - 6 стръка
  • копър - 2 - 3 стръка
  • джоджен - 1 с.л. сушен (или мента)
  • черен пипер - 2 щ.
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 2 щ.
  • олио - 40 мл
  • канела - 1 - 2 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набавете си миди, които са пресни и по-големи. Почистете черупките от твърдите образувания по тях. Измийте ги и ако има счупени сред тях - задължително ги изхвърлете.

Загрейте зехтина в голям тиган и запържете за кратко нарязания чесън. Добаете карамфила, стъблата от копър и магданоз.

Сипете вътре мидите и нарежете половин лимон. Може да сипете и малко бяло вино. Сложете капак и разклащайте за 2-3 минути, за да се отворят всички миди.

Свалете от огъня и оставете мидите в течността, за да се запазят свежи.

Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. Сипете ориза и пържете няколко минути. Сипете вода - около 750 мл. Овкусете с мента или джоджен, сол, черен и червен пипер. Може да добавите и щипка канела. Варете до готовност на ориза и дръпнете от огъня.

Прибавете копъра, стафидите и магданоза. Ако се налага, овкусете ориза със сол и още подправки по ваш избор.

Заемете с мидите. Отделете ядката от черупката. Вътре в черупката сложете топче от ориза. До него поставете мидената ядка и внимателно затворете леко черупката. Така процедирайте с всички миди.

Поднесете страхотното предястие с резени лимон. Поливайте всяка мида с лимонов сок точно преди да я хапнете.

Пълнените миди по турски са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: