Начин на приготвяне
Картофите се обелват, разполовяват и издълбават като картофени лодки. Слагат се в сгорещено олио и се изпържват за кратко. Това се прави, за да не се разпаднат при печенето.
Лукът, морковът и чушката се нарязват на дребно и се задушават. Щом като омекнат, се прибавят накълцаните скилидките чесън, а малко след тях се прибавя каймата (телешка или агнешка).
Каймата се разбърква и когато побелее се добавят пасираните домати, сол на вкус, мащерка, черен пипер и накълцан магданоз.
Плънката се готви, докато се поизпари водата и сгъсти.
Картофените половинки се нареждат в тава, след което се напълват с приготвената плънка.
Върху всеки от пълнените картофи се поставя по парченце домат и зелена чушка.
В тавичката се налива чаена чаша зеленчуков бульон.
Пълнените картофи по турски се слагат във фурната и се пекат около 30 минути.