Начин на приготвяне
Набавете си миди, които са пресни и по-големи. Почистете черупките от твърдите образувания по тях. Измийте ги и ако има счупени сред тях - задължително ги изхвърлете.
Загрейте зехтина в голям тиган и запържете за кратко нарязания чесън. Добаете карамфила, стъблата от копър и магданоз.
Сипете вътре мидите и нарежете половин лимон. Може да сипете и малко бяло вино. Сложете капак и разклащайте за 2-3 минути, за да се отворят всички миди.
Свалете от огъня и оставете мидите в течността, за да се запазят свежи.
Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. Сипете ориза и пържете няколко минути. Сипете вода - около 750 мл. Овкусете с мента или джоджен, сол, черен и червен пипер. Може да добавите и щипка канела. Варете до готовност на ориза и дръпнете от огъня.
Прибавете копъра, стафидите и магданоза. Ако се налага, овкусете ориза със сол и още подправки по ваш избор.
Заемете с мидите. Отделете ядката от черупката. Вътре в черупката сложете топче от ориза. До него поставете мидената ядка и внимателно затворете леко черупката. Така процедирайте с всички миди.
Поднесете страхотното предястие с резени лимон. Поливайте всяка мида с лимонов сок точно преди да я хапнете.
Пълнените миди по турски са готови.