Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Класически пълнени картофи по турски

Класически пълнени картофи по турски

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
2649423k442
Класически пълнени картофи по турски3 / 3
16/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Толкова апетитно изглеждат, че чак не е реално Новите ни любими пълнени картофки по турска рецепта"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 бр.
  • олио
  • лук - 1 малка глава
  • моркови - половин
  • чушки - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • телешка кайма - 150 г
  • домати - 1/2 ч.ч. пасирани
  • сол
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • магданоз - 3 стръка
  • черен пипер - смлян
  • домати - 2 бр. (чери)
  • зеленчуков бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, разполовяват и издълбават като картофени лодки. Слагат се в сгорещено олио и се изпържват за кратко. Това се прави, за да не се разпаднат при печенето.

Лукът, морковът и чушката се нарязват на дребно и се задушават. Щом като омекнат, се прибавят накълцаните скилидките чесън, а малко след тях се прибавя каймата (телешка или агнешка).

Каймата се разбърква и когато побелее се добавят пасираните домати, сол на вкус, мащерка, черен пипер и накълцан магданоз.

Плънката се готви, докато се поизпари водата и сгъсти.

Картофените половинки се нареждат в тава, след което се напълват с приготвената плънка.

Върху всеки от пълнените картофи се поставя по парченце домат и зелена чушка.

В тавичката се налива чаена чаша зеленчуков бульон.

Пълнените картофи по турски се слагат във фурната и се пекат около 30 минути.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: