Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Традиционен млечен пай Галатопита

Традиционен млечен пай Галатопита

marcheva14marcheva14
Новак
651533k
Традиционен млечен пай Галатопита
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Поднесете традиционния млечен пай Галатопита с мед, канела, захар и стръкчета мента. Да ви е сладко!"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • грис - 90 г фин
  • захар - 200 г кристална
  • яйца - 3 бр.
  • нишесте - 30 г
  • лимонова кора
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • краве масло - 90 г
  • сол - 1 щипка
  • за покритието
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • при сервиране
  • мед - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • канела - по избор
  • мента - свежи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в дълбока касерола прясното мляко заедно със захарта и я сложете на котлона.

Разбъркайте гриса заедно със солта и нишестето и добавете яйцата, ванилията, лимоновата кора - отново ги разбъркайте с телена бъркалка.

Налейте прясното мляко на порции при непрекъснато разбъркване и върнете сместа на котлона.

Не спирайте да бъркате крема.

След няколко минути го махнете и сложете малко масло в него.

Намаслете форма за пай и я поръсете с 1 с.л. грис.

Изсипете вътре цялата смес и я заравнете.

Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и захар.

С четка намажете сместа с този захарен разтвор.

Сложете вкусния пай да се пече на 175 °C за около 50 минути.

Извадето и го оставете да се охлади за няколко часа.

Поднесете традиционния млечен пай Галатопита с мед, канела, захар и стръкчета мента.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: