Начин на приготвяне
Маята се активира в купа със затопленото мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Останалото брашно се пресява поне два пъти. Към него се прибавя настърганата кора на един лимон.
Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към брашното. Добавят се половината краве масло, двата вида есенции и шупналата мая.
Замесва се меко тесто като при самото измесване се добавя по малко от слънчогледовото олио. Тестото се оставя на топло да втаса за около два часа.
Втасалото тесто за класическия козунак се разточва на кора, която се намазва с малко масло и се разпределят плодовите захаросани кубчета.
Кората се навива на руло, разрязва се по дължина и усуква или преплита. Прехвърля се в тавичка или форма, покрита с хартия за печене.
Пухкавият козунак се оставя отново да втаса, след което се намазва с останалото масло и поръсва със захар.
Традиционният козунак се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути.