Начин на приготвяне
Намажете формата за кекс обилно с маргарин и приберете в хладилник.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Белтъците разбийте със захарта до пухкав сняг, докато консистенцията стане такава, че когато съда, в който се намира се обърне, то да си остава непроменено.
Оставете настрани.
Към жълтъците добавете бакпулвера, ванилиите, ваниловата захар, прясното мляко. Смесете ги с помощта на миксер.
На части прибавете пресятото брашно (тук вече си сменете приставките на миксера с ония за месене на тесто).
След това сипете белтъците на 2-3 пъти и бъркайте до хомогенна смес с шпатула или дървена лъжица.
Изсипете сместа в във формата и изпечете на предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (проверете след 30 минути с клечка).
Докато кекса ви се пече - пригответе глазурата.
Смесете сухите съставки (какаото, нишестето и захарта), разбъркайте с лъжица, сипете прясното мляко, бъркайте с бъркалка и поставете на котлона на умерен огън до сгъстяване. Бъркайте през цялото време, тъй като се сгъстява бързо и залепва.
Докато глазурата е гореща добавете маслото и шоколада (около 50 гр.) и бъркайте, докато се разтопи.
След като кекса е поизстинал, глазурата - също, залейте кекса.
Коментари