Начин на приготвяне
В тенджера на котлона сипете млякото и оставете да се затопли до около 38 градуса. Аз оставих да се загрее до 60 градуса и после оставих да изстине до 36 градуса.
Ще ви трябва термометър, за да следите температурата. Може да пробвате и с пръст - ако издържите температурата, значи е добре.
На опаковката на маята за сирене пише колко капки да сложите. Аз сложих 5 капки за литър мляко - тоест 20 капки. След като млякото е изстинало до 36-38 градуса, сипете 1 с.л. мая.
Разбъркайте отгоре-надолу и настрани, не с въртящи движения. Оставете за 5 мин. и затворете с капак. Покрийте тенджерата с дебели одеяла или завивки да се затопли. Оставете за час-два.
Отвийте тенджерата и оставете млякото така за половин час. Отворете капака, ще видите отделената суроватка. Бялата маса нарежете с нож на парченца, те ще се смесят със суроватката, но това да не ви тревожи.
Сложете в друга дълбока тенджера тензух и сипете козето сирене в нея. Завържете краищата и закачете да се изцежда. Оставете за два час.
Щом спре да капе, отвържете от мивката, поставете в чиния и отгоре сложете дъска, върху която сте сложили тежест. Оставете притиснато домашното сирене за три часа.
После махнете тежестта, отвържете и се насладете на готовото сирене. Нарежете на парчета, поръсете с морска сол и приберете в хладилник за час.
Може да съхранявате истинското домашно козе сирене в саламура, направена от морска сол и вода. Ако успеете да го хапнете по-бързо обаче, няма нужда.