Истинско домашно козе сирене

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
651472k140
Истинско домашно козе сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
26/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
360 мин.
Общо
360 мин.
Порции
4
"Друго си е на масата да има домашно сиренце"

Необходими Продукти

  • мая - 1 с.л. за сирене
  • морска сол - едра
  • козе мляко - 4 л домашно прясно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера на котлона сипете млякото и оставете да се затопли до около 38 градуса. Аз оставих да се загрее до 60 градуса и после оставих да изстине до 36 градуса.

Ще ви трябва термометър, за да следите температурата. Може да пробвате и с пръст - ако издържите температурата, значи е добре.

На опаковката на маята за сирене пише колко капки да сложите. Аз сложих 5 капки за литър мляко - тоест 20 капки. След като млякото е изстинало до 36-38 градуса, сипете 1 с.л. мая.

Разбъркайте отгоре-надолу и настрани, не с въртящи движения. Оставете за 5 мин. и затворете с капак. Покрийте тенджерата с дебели одеяла или завивки да се затопли. Оставете за час-два.

Отвийте тенджерата и оставете млякото така за половин час. Отворете капака, ще видите отделената суроватка. Бялата маса нарежете с нож на парченца, те ще се смесят със суроватката, но това да не ви тревожи.

Сложете в друга дълбока тенджера тензух и сипете козето сирене в нея. Завържете краищата и закачете да се изцежда. Оставете за два час.

Щом спре да капе, отвържете от мивката, поставете в чиния и отгоре сложете дъска, върху която сте сложили тежест. Оставете притиснато домашното сирене за три часа.

После махнете тежестта, отвържете и се насладете на готовото сирене. Нарежете на парчета, поръсете с морска сол и приберете в хладилник за час.

Може да съхранявате истинското домашно козе сирене в саламура, направена от морска сол и вода. Ако успеете да го хапнете по-бързо обаче, няма нужда.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: