ezine.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Турски бюрек с месо

Турски бюрек с месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k663
Турски бюрек с месо
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
27/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Сигурни сме, че ще ви хареса този турски бюрек с месце, просто трябва да го приготвите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 320 г + за доомесване и поръсване на плота
  • вода - 125 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • картофи - 2 бр.
  • кайма - 350 г телешка
  • праз - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • червен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • За намазване
  • краве масло - 45 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте едно яйце с малко сол - добавете след това водата и олиото.

Пресейте брашното в голяма купа, направете в средата кладенче и изсипете там течната смес и оцета.

Замесете гладко тесто, сложете в го набрашнена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете за около 12 часа в хладилник.

Извадете го след това и го оставете на стайна температура за около 30 минути да се отпусне.

Пригответе плънката през това време за турския бюрек.

Нарежете праза на ситно и настържете картофите на едро ренде.

Задушете ги в дълбок тиган до омекване и долейте малко вода към тях.

Добавете каймата, подправките и още малко водичка. Бъркайте, докато каймата промени цвета си.

Разделете тестото на 7 топки и ги разточете поотделно върху набрашнен плот на тънка кора.

Намажете всяка кора с разбитото с малко сол и мляко яйце и отгоре разпределете плънката.

Завийте ги на руло и ги подредете в леко намазнена тава плътно като охлювче.

Намажете ги с масло и ги оставете настрана за около 20 минути.

Печете турския бюрек с месо до златисто в предварително загрята на 180 °C фурна.

Добър апетит!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: