Начин на приготвяне
Разрежете на няколко големи парчета пилето. Посолете и го натрийте с червен и черен пипер.
Загрейте малко мазнина и запържете пилето от всички страни за кратко.
Извадете и в същата мазнина с малко вода задушете нарязания червен лук. Добавете и нарязаните гъби и чушка.
След като и те се задушат, прибавете смления домат. Разбъркайте всичко и овкусете със сол, черен и червен пипер.
Обелете картофите и ги оставете цели. Поръсете ги с малко сол и ги сипете в огнеупорен съд с капак. Върху картофите сипете и готовите задушени зеленчуци.
Върху зеленчуците наредете парчетата пържено пиле. Между него наредете измитите доматчета (цели) и скилидките чесън.
Наредете клонки естрагон и риган и налейте половин чаша топла вода. Сложете капака и сложете съда в студена фурна.
Включете на 220 градуса и печете 30 минути, след което намалете градусите на 170. Печете още 1 час и накрая махнете капака, за да получи печеното пиле хубав загар.
Изисканото пиле с картофи и зеленчуци е много вкусно.