Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Цяло пиле със зеленчуци в гювеч

Цяло пиле със зеленчуци в гювеч

ЗориЗори
Новак
1735495k
Цяло пиле със зеленчуци в гювеч
Снимка: Зори
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Приготвено по този начин, пилето е разкошно - крехко месце и топящи се в устата картофки и гъбки"

Необходими продукти

  • пиле - 1.5 кг
  • печурки - 4 - 5 по - едри
  • картофи - 10 по - едри
  • бира - 300 мл непастьоризирана
  • чесън - 4 глави
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • подправки
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • бял пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • розов пипер - 1/4 ч.л. на зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • естрагон - щипка
  • розмарин - 1/2 ч.л.
  • допълнително за поръсване
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пилето и го подсушете. Отлепете кожата, като подпъхвате ръката си от шията към гърба и продължавате към бутчетата. Така правете от към гърдите.

Смелете посочените подправки и ги прехвърлете в купа. Добавете зехтина и разбъркайте до получаване на ароматна кашица.

Прехвърлете пилето в гювеч и го натрийте добре с ароматната смес - отвътре и отвън. Втрийте и под кожата.

Пъхнете в него целите глави чесън, на които сте махнали само външните листа.

На дъното на гювеча сипете бирата. Похлупете и оставете на хладно за минимум един час, за да се поемат ароматите.

Обелете картофите и ги измийте, нарежете ги на едро. Измийте гъбите и ги запазете цели.

Прехвърлете гъбите и картофите в гювеча. Накрая овкусете всичко с няколко лъжици зехтин и малко пушен червен пипер.

Похлупете и сложете в долната част на фурната. Включете на 200 градуса и печете около 80 минути. Изключете фурната и оставете гювеча вътре за 15-тина минути.

Цялото пиле със зеленчуци в гювеч е готово.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: