Начин на приготвяне
Измийте добре пилето и го подсушете. Отлепете кожата, като подпъхвате ръката си от шията към гърба и продължавате към бутчетата. Така правете от към гърдите.
Смелете посочените подправки и ги прехвърлете в купа. Добавете зехтина и разбъркайте до получаване на ароматна кашица.
Прехвърлете пилето в гювеч и го натрийте добре с ароматната смес - отвътре и отвън. Втрийте и под кожата.
Пъхнете в него целите глави чесън, на които сте махнали само външните листа.
На дъното на гювеча сипете бирата. Похлупете и оставете на хладно за минимум един час, за да се поемат ароматите.
Обелете картофите и ги измийте, нарежете ги на едро. Измийте гъбите и ги запазете цели.
Прехвърлете гъбите и картофите в гювеча. Накрая овкусете всичко с няколко лъжици зехтин и малко пушен червен пипер.
Похлупете и сложете в долната част на фурната. Включете на 200 градуса и печете около 80 минути. Изключете фурната и оставете гювеча вътре за 15-тина минути.
Цялото пиле със зеленчуци в гювеч е готово.