Начин на приготвяне
Измиваме си добре пилето и го подсушаваме добре.
Преди да ползваме маслото, от предния ден си го оставяме на стайна температура, за да можем да го ползваме на другия ден.
Поставяме го в съд, разбъркваме добре с лимона, счукания чесън, магданоза и солта и чак тогава прибираме в хладилника.
Оставя се да престори в хладилника.
На готовото пиле започваме внимателно да отлепваме кожата от месото.
Нанасяме масло под кожата с ръка, а след това гърдите и най накрая на гърба на пилето.
В друга купичка си смесваме сладкия червен пипер, сухия чесън, солта и черния пипер.
С него овкусяваме отвътре и отвън със сухите подправки.
Когато сме намазали навсякъде пилешкото, в корема поставяме нарязания на четвъртини лимон.
Готовото мариновано пиле поставяме в гювеча заедно с виното, соевия сос и почистените глави чесън.
Оставяме да почине за час в хладилника и тогава поставяме във фурната, но преди да поставим, изсипваме и 100 мл вода и тогава затваряме с капака.
Печем пилето на 200 градуса за около 15-20 минути, а след това намаляваме на 180°C и оставяме печеното пиле за още около 40 минути.
Когато е готово, премахваме капака за 5 минути, за да придобие пиле в гювеч приятно златист загар.