Начин на приготвяне
Пилето се измива и почиства. Прави се кашичка от червения пипер, малко сол, черен пипер, кимион, ронена чубрица и половината олио. С приготвената марината за пилешко месо се намазва и натрива хубаво пилето навсякъде, като отвън, така и от вътре.
Картофите, морковът и лукът се обелват.
Скилидките чесън се почистват само от най-външните люспи и се оставят цели.
Картофите се режат на полумесеци, морковът - на кръгчета, лукът се накълцва на ситно.
Стерилизираните гъби от буркан трябва да са само със сол, без оцет. Отцеждат се от водата, като тя се запазва за зеленчуците, тъй като има много наситен и приятен гъбен вкус. С отцедените гъбки се пълни корубата на пилето, слага се една цяла скилидка чесън и един дафинов лист.
Нарязаните картофи, морков, лук, целите скилидки чесън се прехвърлят в гювеча, поръсват се със щипка ронена чубрица, малко сол, черен пипер, кимион, останалата половин кафяна чашка олио и водата от буркана с гъбите. Със солта не бива да се прекалява, защото и гъбената вода е солена. Разбъркват се, за да се овкусят. Пускат се два дафинови листа и отгоре се слага пилето по корем.
Гювечът се захлупва с капака и се слага в долната част на студена фурна. Фурната се загрява на 200 градуса и ястието се пече около час и петнадесет минути. Към края на печенето отхлупете гювеча, за да стане кожичката на печеното пиле с апетитен златист цвят.
Сервирайте пилето, разпределено на порциони парчета, гарнирано със зеленчуците.
Добър апетит!