Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Яхния»Пиле с грах, картофи и гъби

Пиле с грах, картофи и гъби

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Пиле с грах, картофи и гъби
Снимка: Илияна Димова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Чудехме се с грах ли да го приготвим, с картофки ли - и взехме, че сложихме и от двете"

Необходими продукти

  • пилешко месо - 500 - 600 г
  • грах - 2 ч.ч. от консерва
  • печурки - 5 - 6 бр. гъби пресни
  • лук - 1 бр.
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • олио - 1/2 к.ч.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме пилешкото (500-600 г) на порции и измиваме.

Слагаме в тенджерка, заливаме с вода и включваме котлона. Когато кипне водата, я отливаме. Гъбите печурки (5-6 бр.) измиваме, белим и нарязваме.

Слагаме ги при пилешкото в тенджерата, прибавяме към тях, белени и нарязани картофи (2-3 бр.) и почистен, настърган или нарязан ситно лук (1 бр.).

Наливаме олио (1/2 к.ч.), ръсваме черен пипер и слагаме да се задушават, докато останат на мазнина. Прибавяме червен пипер (1 ч.л.) и наливаме гореща вода (800 мл приблизително).

Оставяме ястието да се вари 15 минути и слагаме граха от консерва (2 ч.ч.) и натрошен пилешки бульон (1 бр. кубче). Слагаме и стрита ситно чубрица.

Продължаваме готвенето, докато всички продукти се сварят.

За сгъстяване на яхнията с пиле и картофи в купичка слагаме брашното (1-2 с.л.) и разреждаме с малко вода, да получим кашичка, която постепенно изливаме в ястието с непрекъснато разбъркване, до предпочитаната гъстота на соса.

Оставяме яхнията с грах, картофи и гъби да къкри още 1-2 минути на бавен котлон.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: