Начин на приготвяне
Нарязваме пилешкото (500-600 г) на порции и измиваме.
Слагаме в тенджерка, заливаме с вода и включваме котлона. Когато кипне водата, я отливаме. Гъбите печурки (5-6 бр.) измиваме, белим и нарязваме.
Слагаме ги при пилешкото в тенджерата, прибавяме към тях, белени и нарязани картофи (2-3 бр.) и почистен, настърган или нарязан ситно лук (1 бр.).
Наливаме олио (1/2 к.ч.), ръсваме черен пипер и слагаме да се задушават, докато останат на мазнина. Прибавяме червен пипер (1 ч.л.) и наливаме гореща вода (800 мл приблизително).
Оставяме ястието да се вари 15 минути и слагаме граха от консерва (2 ч.ч.) и натрошен пилешки бульон (1 бр. кубче). Слагаме и стрита ситно чубрица.
Продължаваме готвенето, докато всички продукти се сварят.
За сгъстяване на яхнията с пиле и картофи в купичка слагаме брашното (1-2 с.л.) и разреждаме с малко вода, да получим кашичка, която постепенно изливаме в ястието с непрекъснато разбъркване, до предпочитаната гъстота на соса.
Оставяме яхнията с грах, картофи и гъби да къкри още 1-2 минути на бавен котлон.