Начин на приготвяне
Първо се започва с обработването на свинския джолан.
Измийте го и го накиснете във вода за около час. След това го подсушете добре и направете прорези в кожата му, посолете и го натрийте старателно с микс от подправки за свинско месо. Оставете да се маринова за няколко часа в хладилник, за да поеме добре ароматите.
Обелете и нарежете на едро картофите и морковите. Нарежете гъбите, чушките и праза. В купа прехвърлете нарязаните зеленчуци и сипете към тях смлените доамти и сушените сливи (без костилка).
Овкусете със сол и червен пипер, добавете зърната бахар и черен пипер. Налейте малко олио и разбъркайте.
На дъното на подходящ глинен гювеч сложете маринования джолан. Около него подредете зеленчуците.
Върху тях сложете срязаната напречно половин глава чесън и суха люта чушка. Поръсете няколко листенца сушена салвия и два дафинови листа. Залейте с червено вино и вода.
Сложете гювеча в студена фурна и я включете на 250 градуса. Печете 40 минути и намалете градусите на 200, продължете готвенето за около 2 часа и половина.
Джоланът с картофи, гъби и праз в гювеч е много вкусен.