Начин на приготвяне
За този апетитен печен джолан месото се измива и подсушава и с помощта на остър нож се правят спираловидни разрези по кожата на джолана.
На дъното на гювеча поставяме нарязаните на колелца моркови и лук.
Върху тях слагаме джолана, посоляваме обилно с черен пипер, сол, чубрица, червен пипер и скълцания чесън, като поставяме от маринатата, и в разрезите, накрая поливаме с олиото.
Водата се налива на дъното на гювеча внимателно, за да не се отмият подправките от месото. Добавят се и дафиновите листа.
Гювечът се захлупва и капакът му се уплътнява с тесто, приготвено от брашно и вода.
Слага в долната част на студена фурна и се пече на 150-160 °C за около 3 часа.
Добър апетит с моя печен джолан в гювеч!