Карловска луканка

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Карловска луканка1 / 2
10/01/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
"Едно от онези мезета, за които се разказват легенди"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 4 кг мляно
  • говеждо месо - 2 кг мляно
  • сланина - 1 кг
  • сол - 1 с.л. на 1 кг смес
  • захар - 1 ч.л. равна на 1 кг смес
  • чубрица
  • черен пипер
  • кимион - на вкус
  • вода - няколко лъжици
  • карантия - говежди или свински дебели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете мляното говеждо и свинско месо и добавете ситно нарязаната сланина. На 1 кг смес се добавят по 1 с.л. сол и 1 ч.л. равна захар, чубрица, черен пипер и кимион на вкус.

Омесете добре сместа, като от време на време добавяте по 1 с.л. вода. Оставете сместа да почине и да се овкуси за 1 нощ. На другия ден я напълнете в говежди или свински дебели черва. Усуквайте ги през 25-30 см.

Завържете луканките в двата края със здрав конец, надупчете ги с игла, за да излезе въздухът. Окачете ги на сухо и проветриво място. През 2-3 дена ги отънявайте и оформяйте с дебела точилка или бутилка.

След като изсъхнат добре, ги увийте поотделно в хартия. Съхранявайте на хладно.

Рейтинг

4.5
510
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сол супена лъжица тъпотии пишат се грама а не...
Другата тъпотия е на вкус ...абе аланкооооу вкуса се усеща като е суха тогава ли да добавям или отнемам ае сиктир левак за триене е тая измишльотина
19.12.2023 23:53
3
Инженер Луканкова
Инженер Луканкова
Абе като не сте сигурни в рецептата защо подвеждате хората.Това ако е Карловска луканка аз съм марсиянец.За какви свински дебели черва става въпрос тука това да не е бахур.А тая чубрица какво прави в луканките?После има недоволни, ами ще има...
Който се хване да я прави просто да е наясно, че това не е Карловска луканка
21.07.2014 20:42
14
1
1
Покажи всички подкоментари
Иванов
Иванов
Поредната измама!Не действа!!!
20.07.2014 18:48
8